Naast de organisatorische, fysieke en technische maatregelen, spelen menselijke factoren een grote rol in bij cybersecurity. De NIS2-richtlijn erkent dit door de vereisten van menselijke maatregelen op te nemen. Deze maatregelen richten zich op het versterken van het menselijk element van cyberbeveiliging binnen een organisatie
Effectieve cyberbeveiliging begint met bewustzijn. Werknemers moeten worden opgeleid over de risico's van cyberaanvallen en de rol die zij hierin kunnen spelen. Bewustmakingsprogramma's moeten regelmatig worden bijgewerkt en moeten zich richten op actuele dreigingen. De trainingen kunnen ook op maat worden gemaakt voor verschillende rollen binnen de organisatie, aangezien de informatieveiligheidsbehoeften van IT-personeel aanzienlijk kunnen verschillen van die van andere werknemers.
Simulatieoefeningen zoals phishing tests kunnen personeelsleden helpen om een aanval te herkennen en adequaat te reageren. Door regelmatig gesimuleerde aanvallen uit te voeren, worden niet alleen gecontroleerd hoe medewerkers omgaan met phisingmails maar kunnen ook getraind en bijgestuurd worden in het herkennen en rapporteren van verdachte activiteiten.
Een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om zorgen over veiligheid te melden zonder angst voor repercussies is noodzakelijk. Een open communicatiekanaal waarbij personeel kan rapporteren over mogelijke beveiligingsincidenten, vermoedens of zelfs fouten die ze hebben gemaakt, kan kritiek zijn om tijdig in te grijpen en de schade te beperken. Mensen zijn vaak bang om iets te melden omdat zij bang zijn dat zij zelf iets fout hebben gedaan.
Bij het aannemen van nieuw personeel en het toewijzen van toegang tot gevoelige informatie, is het belangrijk om achtergrondcontroles uit te voeren. Deze controles kunnen helpen bij het identificeren van potentiƫle risico's voordat toegang wordt verleend tot kritieke systemen.
Menselijke fouten zijn onvermijdelijk, dus systemen en processen moeten worden ontworpen met het begrip dat fouten zullen optreden. Extra controles, beperking van de toegang tot kritieke systemen en systemen die abnormaal gedrag detecteren, kunnen helpen om de impact van menselijke fouten te verminderen.
Om positief gedrag te versterken, kunnen bedrijven beloningsprogramma's overwegen voor werknemers die uitmuntendheid tonen in cybersecurity praktijken of die bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsbeveiliging. Aan de andere kant moet er ook een duidelijk sanctiebeleid zijn voor nalatigheid of schending van het bedrijfsbeveiligingsbeleid.
Door deze menselijke maatregelen te implementeren, kunnen organisaties een sterke, veiligheidsbewuste cultuur ontwikkelen die essentieel is voor het behouden van een robuuste cybersecurity houding. Het is de synergie tussen mensen, processen en technologie die de meest effect geeft.
Feron IT
Berghofstraat 13
6471EC Eygelshoven
Copyright © Feron IT