Technische maatregelen

De implementatie van technische maatregelen vormt de kern van de NIS2-richtlijn en is van cruciaal belang voor de verdediging tegen cyberaanvallen. Deze maatregelen betreffen de bescherming vab ICT infrastructuur van een organisatie

Werkplek beveiliging

De beveiliging van werkplekken, zoals werkstations, laptops, mobiele apparaten en servers, is natuurlijk de basis. Dit omvat de implementatie van antivirus- en antimalwaresoftware, evenals geavanceerde bedreigingsdetectie. Regelmatige updates en patches zijn noodzakelijk om te verzekeren dat alle systemen beschermd zijn tegen de nieuwste bekende kwetsbaarheden.


Netwerkbeveiliging en segmentatie

Een goed ontworpen netwerkarchitectuur kan voorkomt dat aanvallers vrij door systemen bewegen en toegang krijgen tot gevoelige gebieden. Netwerksegmentatie, bijvoorbeeld door het gebruik van VLANs, zorgt ervoor dat als een deel van het netwerk wordt gecompromitteerd, de schade beperkt blijft. Firewalls en intrusion detection/prevention systemen (IDS/IPS) zijn noodzakelijk voor het monitoren van het verkeer en het blokkeren van verdachte activiteiten.


Toegangscontrole en beheer van identiteiten

Identiteitsbeheer en controle zijn van belang om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot systemen. Dit betekent het gebruik van robuuste authenticatieprotocollen, zoals twee-factor authenticatie, en het zo veel mogelijk beperken van toegang tot gegevens.


Gegevensencryptie

Het versleutelen van gegevens, is een van de beste manieren om gevoelige informatie te beschermen. Niet alleen tijdens het versturen maar, zeker voor kritieke gegevens, ook bij de opslag. Dit omvat het gebruik van sterke encryptieprotocollen zoals TLS voor gegevensoverdracht en geavanceerde encryptiemethoden voor opgeslagen gegevens.


Beveiliging van applicaties

Applicatiebeveiliging omvat de ontwikkeling en het onderhoud van software met beveiliging in gedachten. Dit betekent het implementeren van beveiligde coderingspraktijken, regelmatige code-audits en het gebruik van applicatiebeveiligingstesten.

Monitoring en respons

Beveiligingsmonitoring is van vitaal belang om incidenten te detecteren en erop te reageren voordat ze aanzienlijke schade aanrichten. Dit vereist het opzetten van een Security Information and Event Management (SIEM) systeem, het uitvoeren van regelmatige loganalyse, en het hebben van een responsplan voor incidenten klaar om in werking te treden wanneer dat nodig is.


Redundantie

Het ontwerpen van systemen en netwerken met ingebouwde redundantie helpen de impact van een aanval of systeemfalen te minimaliseren. Failover-systemen en disaster recovery-plannen zijn voorbeelden van mogelijke oplossingen.


Beveiliging van de supply chain

Technische beveiligingscontroles moeten ook worden uitgebreid naar de supply chain. Dit houdt in dat leveranciers en partners worden geƫvalueerd op hun cyberbeveiligingspraktijken en het afdwingen van beveiligingsmaatregelen, vastgelegd in de leverancierscontracten.



Door de implementatie van deze technische maatregelen, versterken organisaties hun verdediging tegen een breed scala van cyberdreigingen. Het naleven van de NIS2-richtlijn vereist een dynamische benadering van cyberbeveiliging. Deze zal continue geƫvalueerd en aangepast moeten worden om te voldoen aan de veranderende landschap van cyberbedreigingen.

Adres

Feron IT
Berghofstraat 13
6471EC Eygelshoven

Bel voor meer infomatie

06-15411944

Copyright © Feron IT